Dec 22, 2014

stress?


kalau stress...mesti rasa hopeless sesangat kononnya...tetapi....I'm so glad because my bestie always pull me back to basis.  renungan bersama.





Nov 23, 2014

roda

mr google




roda.
ada masa di bawah
ada masa di atas
dan....
pusingan itu takkan terhenti
sampai kita mati.

Nov 21, 2014

mimpi

mimpi.
sepanjang minggu.

mimpi.
nyata membuat aku gentar.

mimpi.
memberi satu iktibar.

mimpi.
kata orang mimpi itu mainan syaitan.
kata orang jangan ikutkan apa yang dimimpikan.
kata orang lagi mimpi itu khayalan semata.

namun.
mimpi itu.....
hampir setiap malam menjengah.
hampir setiap malam juga bermandi peluh.
terjaga. sesak nafas. menangis. terketar-ketar.

apabila dicerita pada mereka.
mereka kata  "di situ juga, destinasi yang dituju."
mereka kata "berdoalah. doakan segalanya dipermudahkan...segalanya baik-baik sahaja"

senyum.
mungkin ada hikmah.
ada yang mahu memberi peringatan.
untuk diri yang leka dibuai dunia
untuk diri yang belum sempurna
untuk diri yang mencari TUHAN.





nota kaki:
17/11/2014. mimpi itu membuat aku menghargai masa - masa yang ada. 
seminggu lepas khabar duka menghampiri.
di ipoh. di ampang. kesihatan merosot. 

      

Nov 9, 2014

masih

hampir....
hampir sebulan.
mencari balik jiwa yang rapuh...
mencari balik ketengan...yang takkan sama

sakit...
jangan ditanya.
mencari dan terus mencari
ketenangan...senyuman yang masih bersisa mungkin.

kuat.
itu perlu.
untuk diri berdiri dan tersenyum...
walaupun terpaksa.

sunyi.
itu pasti.
kerana perginya dia, tiada yang mengganti

namun...

satu.
aku mahu berdiri di depannya 
dengan jaya...dengan megah

dua.
aku mahu ini sesuatu yang bernilai
yang takkan dapat dibeli
yang takkan dapat dicari
kecuali
dengan menghadapinya sendiri

tiga.
perubahan.
perubahan yang mampu membersihkan diri
yang mampu mendidik diri
untuk lebih kuat 
untuk lebih berdikari
untuk tidak menjadikan hidup nafsi nafsi
untuk menjadi lebih fokus apa yang penting

empat.
aku masih berpegang pada janji.
walau keadaan tidak sama yang diharap
walau jiwa ini memanggil, merintih
sebab
aku pemegang janji yang setia.
insyaAllah




Oct 31, 2014

survived

"akak..."
"apanya?"
"senang je tengok akak"
"dah kenapa? apa yang senangnya?"
"iyelah...orang lain study anat...akak relaks je. tengok cerita"
"dah tu...nak suruh akak meroyan...paksa diri baca?"
"taklah..."
"maka?"
"hm...tak apalah." sambil menjeling dan memuncungkan mulut. 

aku geleng kepala. roommate aku dah gelak sakan.

"akak, kot ye pun dah pandai, janganlah buat kami cemburu. sempoi bebenar. tak gaya ada exam."

terdiam sejenak.


sungguh. aku lemah. aku bukan jenis study depan buku 24/7 je. sebab aku bukan budak sekolah asrama. aku budak sekolah harian. aku budak auditory. maka, haruslah aku buka laptop sebab nak dengar video/ voice record lecture yang aku ambil untuk subject aku. 

Mungkin Allah nak tolong aku...subjek aku semuanya ada je note tambahan dalam internet. nak ke tak nak je. dan suprisingly, note/quiz tambahan yang aku memandai cari tulah....biasanya keluar dalam exam. bukan nak bangga/riak, cumanya nak bercerita yang, lain orang lain cara belajar. 

Housemates aku belajar sampai pukul 2-3 pagi...aku belajar, alhamdulillah dua kali baca dah faham. cumanya aku malas. nampak tak bahawasanya aku kufur nikmat. dah diberi kelebihan, malas nak gunakan. *tampar diri sendiri laju-laju* akan tetapi...sekarang, aku rasa lebih tenang dan fokus sebab kat meja belajar aku ni, penuh dengan notes, peringatan untuk diri sendiri yang mana selalunya menjadi pembakar semangat aku untuk study.

again, aku cakap bendanya lain orang lain cara dia belajar. ada orang kinestetik, ada orang auditory, ada orang digital, dan ada orang visual. dan setiap orang itu...perlukan cara belajar yang sesuai. dan ini cara aku belajar : fokus dalam kelas. rajinkan survey/cari quiz, info yang berkaitan dengan tajuk yang kita belajar dan ingat balik apa yang sebabkan kita....KITA belajar dan terus belajar.

oh ya. satu lagi. aku belajar masa semua housemates aku tidur, pergi kelas. almaklumlah budak credit transfer. makanya...kelas banyaklah tak perlu pergi. dan....kebiasaannya aku bangun pagi pukul 4-5...baca nota, buat ulangkaji. sebab sejak kebelakangan ni susah bebenar nak tidur sampai 8 jam/hari.  U____U

okay. nak bersiap pergi kelas. gotta go now. insyaAllah jumpa lagi.  *ini namanya orang perasan ada yang membaca*

Oct 21, 2014

slowly get used with it

"I'm used with it"
"change it, then"
"it's hard"
"naaa.....it's not. it's just that you're not let it go"
"it's hurt"
"aku quote kata kawan RCMP kau : Kalau RCMP boleh survive, takkan MESTECH yang kecil tak boleh survive. tapi ini aku punya : kalau kau boleh survive bilamana kau hilang kawan seorang demi seorang, takkan dia seorang kau tak boleh survive?"


sungguh. peritnya masih terasa bilamana kawan yang seorang ini ingatkan kembali sakitnya dikhianati, dilukai oleh yang lain. dan....slowly, no matter what it takes...I have to get used with it. 

dia datang bila mana aku terkapai-kapai keseorangan tidak ada tempat untuk bercerita. no one love to hear me nagging anyways. siapa suka orang membebel, kan?


dia datang bila aku rasa "it's okay. aku dah biasa seorang" .biasa keseorangan. biasa ke sana ke sini tidak berteman.

dan....tiba-tiba, dia pergi...minta dilepaskan. walaupun alasan yang diberikan sangat sangat relevan, logik, dan....aku pilih lepaskan.

"na, it's over"
"i know"
"are you okay?"
"I'm....okay"
"do you?"
 "selagi aku bernafas, insyaAllah I'm okay. I still have .....family, study, myself to focus about. lagipun, kalau akau tak okay pun...selagi aku busykan diri, selagi tu aku hidup macam it's never happened before. macam tak kenal aku." *smile*
"sebab aku tahu...aku kenallah, aku tanya. na, you know right. it's okay to cry. itu tanda kau masih berperasaan"
"phew. kau nak aku menangis macam orang gila?"
"naaaaa..."
"I'm okay. fullstop."



ini namanya monolog dengan diri sendiri. battle dengan diri sendiri. mencuba dan terus mencuba menerima hakikat yang ......

ini namanya pengalaman untuk dewasakan diri

ini namanya lemon yang diperah atas luka yang berdarah...

ini namanya ....

ini aku yang susah nak melepaskan walaupun sudah diberikan hint seawal perkenalan.

ini aku yang berusaha belajar menerima kembali hakikat "it's okay. aku dah biasa seorang."


untuk kamu yang membaca, jangan ditanya kenapa. jangan ditanya mengapa. ini cuma aku yang masih mencari alternatif menghiburkan diri. ini cuma aku yang mahu sendiri. ini cuma aku yang tak mahu simpati.


sehingga jumpa lagi. mood : exam around corner. tapi assignment tetap menanti. life as student insyaAllah helps me to adapt with the 'environment' and environment.


Sep 17, 2014

a new life begins

a new life
a new start
a new people


now currently future my study in BEHC of UniKL.

and now...
almost 3 weeks here at pinggiran lebuhraya.

and
almost 3 weeks bangun pagi, mam nestum, pergi kelas sampai pukul 7 petang, balik hostel, tapau makanan...and balik hostel, terus sleep.

^_^

May 9, 2014

one step.
two step.
-
-
-
-
-
-
-
and.....
-
-
-
-
new life begins.
-
-
-
-
-
september